dilluns, 20 de març del 2017

Sobre la missa televissada

Òbric els ulls, mire la premsa, i qué veig? "tristeza y desolación", com deia aquell. 

La gent i el poder es preocupen per la missa televissada o simplement reproduïda per internet a partir d'algún vídeo. 

No fa gaire temps, recorde que eixa missa no valia com a tal, que la missa fetén era la missa de presència, tant respecte al capellà, respecte a l'hostia i la seua consagració, com respecte al fidel que la presenciava. Ara sembla que s'intenta canviar la doctrina: la missa que abans no valia, no sols val ara, sinó que serveix per a despertar un conflicte socio-nacional.

No em queixe de que canvien les persones, no. Se m'enterboleix la ment de pensar com canvien les mentalitats i els dogmes. Allò que abans el dogma o creences rebutjava és ara acceptat per algunes persones, tot causant discussions, enfrontaments i discrepàncies. Si abans assistir a missa en la tele diumenges i dies de festa no era vàlid a efectes de complir amb l'obligació del bon fidel, per què ara comença a muntar-se una remor ecclessial i social? Si la missa vista en la tele no servia per tal de complir amb l'obligació d'oir missa diumenges i dies festius, per què ara es converteix en un conflicte eclessial, social, cristià i, potser, polític? Sembla que aquesta és la qüestió: el problema polític... La religió i la política, una malaltia espanyola... Uns defensen la missa televissada; gran part del sector d'aquells que abans li negaven valor religiós...  

1 comentari:

Pura Peiró Bertomeu ha dit...

Personalment, m'és ben indiferent que facen missa per la tele. El que no m'agrada és que quan algú discutix el monopoli del catolicisme a l'ensenyament públic o ara a la televisió pública sempre i invariablement, se l'acusa de generar enfrontaments.
Per a evitar-los, es pot perfectament retransmetre la missa per 13TV, canal privat, majoritàriament propietat de la Conferència episcopal. Canvia la missa de canal: resolt el problema. Fàcil.

Encara és pitjor quan és dicutix i es pretén anul.lar la inscripció d'una iglèsia com a propietat d'una diòcesi. Vegeu si no, l'article sobre la Seu i l'esglèsia de la Magdalena reclamades per l'Ajuntament de Saragossa. Segons el pp d'allí, això són ganes de generar a més de confrontació, odi i fractura social. Si voleu, llegiu la notícia a Público.
http://www.publico.es/sociedad/zaragoza-lleva-juez-propiedad-catedral.html