dilluns, 20 de febrer del 2017

La manipulació

‘El poder de la premsa és tan gran que pot fer que la víctima sembli botxí, i el botxí, víctima. Si no vigiles, els diaris et faran odiar els oprimits, i estimar els opressors’ (Malcolm X).

Quan jo era petit a vegades sentia dir: "Et faran creure que un burro vola", o que en tal país: "Lliguen els gossos amb llonganisses".

El primer paràgraf ens avisa de la facilitat amb què podem caure sota la manipulació de certa premsa del poder capitalista, si ens pilla desprevinguts.

En el segón paràfraf s'insisteix en el mateix problema manipulador des d'un altre punt de vista. Aquí s'insisteix en allò de l'alliberament de l'explotació econòmica i laboral, de que la lluita pels drets humans i la igualtat social no són més que somnis irracionals pareguts a aquells d'impossibles burros voladors (dels burros, poc àgils, lents i pesats que coneixem de sobra) o dels gossos que coneixem, sempre disposats a tragar-se afanosament i sense casi mastegar qualsevol tros de carn, botifarra o llonganisa, vella o nova, que s'hi trobe per aquí. Tan absurd és l'alliberament socio-polític i econòmic, ens diuen, com que un gos estiga lligat amb llonganisses, i perdure en aquest situació, sense menjàr-se-les immediatament).

L'única manera de sortirs'en d'aquest impasse és, no cap dubte, la culturització. A més cultura, menys manipulació. És el saber: el saber ens farà lliures (dins de lo possible, és clar).

A més de la premsa i televisió capitalista, que hem de llegir i veure amb esperit crític, hem de llegir i veure, també, premsa i televisió anticapitalista, per a enterar-nos d'on està i com està el "pastel". No hem de ser mai crèduls: hem de ser crítics i desconfiats, reflexius. La manipulació està a l'ordre del dia. Hom intenta manipular-nos per tots els costats. Hi ha una obsessió per esprémer-nos. Per tant, hem de ser... Com hem de ser...? Desprès de molt pensar-ho i de llegir els llibres més difícils, he aplegat a la conclusió de que: "sigam com sigam, i fem el que fem, sempre ens la pegarán..."

Per què? Perquè sempre elegim els nostres enemics. L'enemic del poble és el poble elector.