divendres, 18 de maig del 2012

És quan somie que hi veig clar: cristianisme neoliberal



Avarícia, gravat de Bruegel el Vell (Renaixença)


Em va cridar l'atenció l'article de Juan José Millás  del  diumenge passat a "El País Semanal". Gràcies a ell recorde que monges, per exemple sor Maria  Gómez Valbuena ("Hermana de la Caridad"), han estat robant nounats i venent-los. També recorde que un altre dia i un altre i un altre... ens aplegaren notícies que sacerdots d'arreu del món (amb vot de castedat) havien estat forçant a fornicar infants i adolescents d'ambdós sexes (uns preferien el masculí, altres el femení i altres eren ambivalents). Àdhuc ens assabentàrem que la jerarquia (representant del que "és la Veritat i la Vida") amagava els fets, no volia reconèixer-los, fugia l'escàndol públic, com si escandalitzar en privat les petites persones no fos escàndol i com si el dolor, humiliació, xoc emocional de les tendres víctimes no tinguera importància, com si solament importara evitar l'escàndol públic, fingir, amagar, mentir. Fins i tot hem aplegat a saber que el fundador d'una orde religiosa (coneguda amb el nom, tan poc adient amb les benaurances evangèliques, de "Legionarios de Cristo"), Marcial Maciel, reverenciat universalment per la seua fingida santedat, íntim amic del Papa Joan Pau II, econòmica i moralment corromput, políticament feixista, havia violat repetidament seminaristes i fills seus, havia conviscut maritalment amb diverses dones i havia estat a un pas de ser aixecat als altars. L'encobridor i amic, d'ell o dels seus diners, el tenim ja als altars: Joan Pau II.



Altres dies hem llegit a la premsa i hem vist a la televisió reiterades manifestacions organitzades per la jerarquia contra la llei de l'avortament, contra el matrimoni gai, contra l'assignatura d'Educació per a la ciutadania. No hem vist mai protestes religioses contra la violència policial, contra la fabricació i venda de "bombas racimo". No mai hem vist cristians protestar al carrer, presidits per l'episcopat, contra les guerres de què som responsables, contra les lleis anti-obreres, que condemnen més de cinc milions de persones, amb les seues famílies, a la misèria; contra els desmantellaments de sanitat i d'educació. Això no sembla important per als cristians ajocats sota la capa eclesial, els quals voten massivament el partit que representa la ideologia causa d'aquestes malifetes. Els importa més combatre l'avortament, el matrimoni gai, l'educació per la ciutadania, la possible llei de la mort digna. Altra cosa que els importa, i molt, són les manifestacions religioses de carrer i places (conegudes com processons), l'apropiació de bens públics i el manteniment del Concordat. Amb aquesta breu descripció tenim la cara i l'ànima que actualment ens presenta el cristianisme oficial. Pecats capitals se li'n troben bastants: luxúria, avarícia, supèrbia... De benaurances no sé si en mereixen alguna. Ni jerarquia ni fidels tenen esperit de pobresa, al contrari, els rosega les entranyes la cobejança de riqueses amb la crueltat pròpia del neoliberalisme, al costat del qual militen, ella i ells. Sembla que la manca de salut i la ignorància del jovent no mereixen la seua atenció, la qual es bolca totalment, a València, cap a la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats en el "traslado" de la catedral a la basílica i viceversa (uns quants milers de  devots assistiren, el 15 de maig al "traslado", tot envoltant les autoritats neoliberals i eclesiàstiques, mentre que uns pocs centenars d'indignats es reuniren a la plaça de l'Ajuntament). Per a educar la infantesa i el jovent, per a curar les persones malaltes basta una oració i un "viva la Virgen!". Ni son pobres en l'esperit ni tenen fam ni set de justícia (car voten els corruptes que s'han dedicat a robar els bens públics, amb l'esperança de ser agraciats ells també), ni són misericordiosos amb els immigrants, ni tenen el cor net, ni sofreixen persecució per causa de la justícia, ans ells són els perseguidors o, en tot cas, els recolzen i els voten. No tenen ni un bri de mansuetud per respectar les opinions alienes contraries a les seues (gais, avortament, altres religions, nacionalismes peninsulars). Consideren que l'amor és imposar les seues creences, mal que produïsquen sofriment i desgràcies, com el robatori dels nounats o la prohibició del matrimoni gai o els entrebancs a l'avortament o la negativa a reconèixer el dret a la "mort digna".

El cristianisme sorgí com una rebel·lió contra l'esperit mundà i en poc de temps va ser vençut per ell: es va fer ric, poderós i bel·licista. Ara no vol amollar ni la riquesa ni el poder. És per això que s'entén tan bé amb els partits de dretes neoliberals, els quals l’única llibertat que accepten i coneixen és la seua i la dels negocis.



Pel que fa a les obres de misericòrdia, no veiem clarament assimilada pel partit que els cristians han votat la disposició a acceptar el dret d'allotjament de tot aquell que ho necessite, o l’obligació de proporcionar a tothom un sistema educatiu digne, o la de curar els malalts amb una sanitat pública digna, o la de prestar una atenció adequada a les persones dependents.

L'única cosa que admeten uns i altres és l'almoina: allò que al ser superior li sobra i dóna a l'inferior per comprar-li l'agraïment i l'adhesió o per guanyar-se el cel. Caldria, per contra, que pensara i pensaren (és un dir) més en drets que en almoines, en respecte que en caritat.



És quan somie que hi veig clar. Si volem saber en què consisteix el cristianisme habitual d'avui, somiem els pecats capitals: els practiquen tots; somiem les benaurances: no en mereixen cap; somiem les obres de misericòrdia: no saben què és això. Quan despertem, tot són mentides, estafes, ficcions. Igualet, igualet que el neoliberalisme, sofert i no somiat.
____________________________                      


                                  http://mecanicadelmuro.wordpress.com