dimarts, 5 de juliol del 2011

Sobre els PIGS, Grècia i la UE


Forat negre neoliberal

El professor Vicenç Navarro (1) és pessimista respecte a la recuperació, tant de Grècia com d’Espanya (pertanyen al grup de països PIGS), a causa del fonamentalisme neoliberal de la UE. Bancs i complexos financers s'han fet els amos. Un país de l'eurozona no pot devaluar la moneda per a vendre més barat, no pot imprimir moneda per a baixar el preu dels diners i no pot endeudar-se més de un cert punt a fi d'esperonar l'economia. Així ho determinen les regles de l'eurozona. A més, la llarga durada de dictadures d'extrema dreta als països PIGS ha enriquit un grup reduït i ha empobrit la majoria. Els estats sortiren de les dictadures espremuts. I per raó de les polítiques fiscals regressives posteriors, han hagut d'endeudar-se. Les polítiques d'austeritat imposades pels banquers i els financers que dominen la UE impossibiliten el creixement i la creació de llocs de treball. Són, per tant, polítiques econòmicament exterminadores. Un estat descapitalitzat ha d'adquirir capital endeutant-se. I, per a pagar els deutes, ha de privatitzar tot el que té.


Les privatitzacions signifiquen una enorme transferència de fons públics de les classes populars a les classes adinerades de qualsevol país i, concretament, de Grècia. També, a les d’Alemanya i França, que són les propietàries de la deuda pública. Llegiu, si us plau, l'article del professor Navarro, clicant ací. Un article que ha sigut censurat en els mass media del sistema.
Per altra banda, Grècia  té molt més poder del que hom creu. Els primers que no desitgen la suspensió de pagaments són els bancs, és a dir, els rics que dipositen els seus diners en la banca, mentre que la majoria de la població grega no té dipòsits bancaris. Grècia hauria d'utilitzar l’amenaça de suspensió de pagaments a fi d’obtenir més concessions de la banca.

 No us vendria mal clicar també aquí, per tal de llegir la entrevista que la BBC li fa al mateix professor.


     Organitzen un sistema econòmic desastrós, el sistema capitalista neoliberal; són uns ineptes, subnormals, que ho destrueixen tot (llàmese crisi); els manca la més petita gota d'humanitat; no tenen sentiments, sols els seu egoïsme i al final volen traure beneficis dels qui no en tenen ni gens ni mica. Són els rics, els banquers, els inversors, els creditors, els amos del món, els que volen comprar-ho tot i deixar-nos en conill. Vegeu què fan als que s'hi oposen en Grècia. Cliqueu aquí, si voleu vore-ho.




     (1) Catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), professor de Polítiques Públiques de la Johns Hopkins University (Washington, DC, EUA), etc.