dilluns, 5 d’octubre del 2009

Acudit

------------------------- La sortida de la crisi -------------------------


Dos ciutadans d’un país excomunista europeu, segons conta Ignacio Sotelo, comenten la situació. L’un diu: “és impressionant com encertaren els capitalistes en la crítica que feien del nostre sistema”. “Sí”, contesta l’amic, “però el que encara és pitjor és que la nostra propaganda encertà en la crítica que feia del capitalisme”.


Els capitalistes profetitzaren l’esfondrament del sistema econòmic comunista, i els comunistes, simétricament, el del capitalisme. La primera crisi va ser la del sistema econòmic comunista. D’aquesta s’intentà sortir acudint al capitalisme (sistema econòmic i sistema polític). Era un model a seguir, ja que mostrava un evident progrès, si més no, al primer món. Però no ha resultat una solució viable, com s’esperava (econòmicament parlant), perquè el sistema capitalista ha caigut, també, en una crisi profunda, de la qual no se sap encara com se n’eixirà. I...? Segurament estem condemnats a repetir la història com una farsa.



1 comentari:

Pura Peiró Bertomeu ha dit...

Elias Canetti, el premi Nobel autor de "Massa i poder" ja criticava el "productivisme" (més cases, més coses, més carreteres...) dels dos sistemes econòmics indiferenciats en aquest aspecte.