dijous, 3 de setembre del 2009

Llibertat

El cas d’Arenys de Munt, no sé per què, m’ha posat en clar el concepte de llibertat política. El límit de la llibertat està en la llei, de manera que l’àmbit de la llibertat queda obert per allò que la llei permet o mana i queda tancat a partir d’allò que prohibeix. Són lliures els ciutadans d’Arenys, sempre que actuen dins de la llei? O bé són lliures i les lleis haurien de reconèixer-los el dret a practicar la llibertat? Els obliga la llei a ser lliures? O els hauria de garantir el dret a la llibertat? Aleshores, què passa quan els prohibeix manifestar el que pensen i volen? Voldrien participar en una consulta, però se'ls ho prohibeix. És així com se'ls garanteix la llibertat? Si és la llei la que fa lliures, les persones serien tan lliures sota la dictadura com en la democràcia, sempre que actuaren d’acord amb la llei.

Bo, direu, la llei no fa la llibertat: la regula per a posar-la a l’abast de tots. Jo, per contra, respondré: i qui té dret a regular, és a dir, a llevar llibertats i posar-ne? Qui ha de determinar allò que és interès de tots? Direu: la majoria. Aleshores jo preguntaré: quina majoria? i qui són tots? Perquè tots sabem que no es pot sumar coses heterogènies: taronges i petroli, per exemple. Quin seria el resultat, aleshores, l’interès de la majoria? El del petroli? Si sumem espanyols i catalans, éssers heterogenis en qüestió de llibertats, com que els espanyols són majoria resultarà sempre l’interès dels espanyols. Sempre que hi haurà un col•lectiu en minoria dins d’un altre majoritari la llibertat determinada per la llei serà sempre la d’aquest i mai la d’aquell.

Així, doncs, torne al principi i pregunte: la llei de la majoria espanyola fa lliure a la minoria catalana d’Arenys de Munt tot prohibint-li l’exercici de la llibertat d’expressió? El problema rau en la tossuderia de voler sumar realitats heterogènies.
-------------------------------
Informació sobre el cas:

La advocacia de l’Estat ha recorregut a la justícia per tal de suspendre el recolzament municipal al referèndum sobre la independència de Catalunya convocat a Arenys de Munt per al dia 13/9/09

Una jutge de Barcelona suspèn l’acord del ple que donava suport a la consulta: "Està d’acord que Catalunya esdevingui un Estat de dret independent, democràtic i social, integrat a la Unió Europea?”

4 comentaris:

Anònim ha dit...

La llibertat espanyola és opressió per a Catalunya

Anònim ha dit...

Siempre se ha dicho que no se deben mezclar churras con merinas

Anònim ha dit...

En canvi, la llibertat de Catalunya esdevindria un benefici per a Espanya: l’alliberaria de la necessitat de dominar.

Anònim ha dit...

Pues yo pienso que la libertat de los empresarios es la opresión del trabajador. ¿Y qué diriamos de la libertad del trabajador?