dimarts, 15 de novembre del 2016

L'increment que està experimentant el canvi climàtic suposa un greu perill per la humanitat



LA LLUITA CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC HA D’ACCELERAR LES MESURES CONCRETES

AraCat, Editorial, 16.11.15

Un altre any batent els pitjors rècords. El 2016 pot ser l’any més càlid de què es tingui constància als registres. Superaria així les dades també sense precedents del 2015. La temperatura mitjana d’aquest any serà possiblement 1,2 ºC més alta que la que hi havia a l’època preindustrial, segons va anunciar ahir l’Organització Meteorològica Mundial (WMO, per les seves sigles en anglès). Així doncs, les previsions avançades pels científics s’estan complint i l’escalfament global està afectant ja el planeta en forma de grans sequeres, inundacions, fenòmens meteorològics catastròfics més freqüents i, també, migracions forçades de població.

L’informe es va fer públic ahir durant la COP22, que se celebra aquests dies a Marràqueix per concretar els compromisos dels països per fer front a l’escalfament global, però sobretot per decidir com i qui pagarà els 100.000 milions de dòlars anuals promesos per al 2020 per assegurar que els països més pobres puguin mitigar-ne les conseqüències i tenir un desenvolupament sostenible.

Aquesta conferència se celebra en un moment de gran incertesa pel que pugui fer el pròxim president nord-americà. Si l’Acord de París, insuficient però esperançador, ha pogut entrar en vigor aquest mes d’octubre ha sigut gràcies a l’entesa de la Xina i els Estats Units del setembre, però encara que Barack Obama va “blindar” l’entrada del seu país almenys durant quatre anys, Donald Trump no només va dir en campanya que sortiria de l’acord, sinó que una de les seves primeres mesures ha sigut posar al capdavant de l’Agència Mediambiental un negacionista, Myron Ebell, que es burla dels científics que alerten de l’escalfament global i dirigeix un lobi que està finançant en part per la indústria del carbó.

En tot cas, la falta de compromís dels EUA en el futur no hauria de ser un impediment per empènyer encara amb més força en la lluita contra l’escalfament. Ara ja és tota la societat la que en té consciència, i els efectes, per molt que es vulguin negar, són evidents i palpables. I ho han comprovat des de la Xina fins a Haití. La conferència de Marràqueix, on assisteix avui el president espanyol, Mariano Rajoy, sense gaires propostes engrescadores, hauria de servir per accelerar les mesures concretes i fer que l’Acord de París sigui irreversible.