divendres, 27 de març del 2015

Cal reiniciar la mal dita democràcia

Entrada anterior: "Amb els diners dels altres"





El present dels éssers, siguen minerals, vegetals, animal o humans, és present perquè porta en sí el passat. Si no tinguera passat, si no hagués esdevingut, no existiria. Però existeix. Existeix com resultat del transcurs i del canvi. Però un transcurs i canvi, un passar que no passa del ser al no-ser o del no-ser a ser. És tracta del pas a un nou ser que porta en sí l'anterior com una gepa condicionant. La cendra és la llenya cremada; el nadó porta en sí els gens dels pares; el jove és tal nen que ha crescut; aquesta muntanya és el cataclisme de l'era arcaica esdevingut aquí. Eixe passat és present com passat. No un altre. Si cremem llenya, la cendra és de llenya; si cremem roba, la cendra és de roba.

Cadascú i cadascuna de nosaltres portem els gens dels nostres pares, gens que han determinat el que som. La llengua que parlem és la llengua amb la qual ens han parlat des del principi. Si en parlem una altra o altres és perquè abans les hem assimilades, fetes nostres. Les idees, les creences, les hem assimilades o ens les han imposades, són efecte del passat, llevat d'aquelles que estem adquirint, les quals en el futur seran efecte present del passat. Tot allò que hi ha en el present no seria present si no portara en sí quelcom del passat. Tots portem, d'alguna manera, la gepa del passat en el nostre present.

Aquestes consideracions les faig a propòsit d'aclarir una miqueta el fenomen de la transició política del franquisme a la democràcia, de la qual últimament es parla bastant en els media. Jo no vull tercejar aquí sobre la disputa de si la transició va ser bona o dolenta, modèlica o immodèlica. Allò que m'interessa ara i aquí és la presència actual de la passada transició, allò que en el present polític d'aquest país hi ha del passat. De la guerra ve la dictadura franquista; la guerra està present en la dictadura; de la dictadura ve la transició. Així, doncs, en la transició, d'alguna manera està present la dictadura i altres forces anteriors més o menys febles. Així, el franquisme, present en la transició com part de la seua gepa, que el tenim present en la nostra democràcia, és, també, part de la nostra gepa. No és qüestió de dir ara qui en té la culpa. Només preguntar-nos si volem la gepa tal com està o volem anul·lar-la.



Volem la democràcia tal com la tenim, amb el corpus legislatiu que la regeix, o volem una altra democràcia i un altre corpus legislatiu feta una i fet l'altre a la mesura de les actuals necessitats? Estem a gust amb l'actual Constitució, pràcticament intacta des de la gepa inicial franquista de la transició? Per què un país, constituït per gent nova en un món nou no ha de tenir una Constitució nova adequada a les seues noves necessitats? Constitució nova i noves lleis és allò que correspon a una realitat nova. Alguns parlen, en termes informàtics, de reiniciar la democràcia i legislació espanyola. És necessari, per tal de ser realistes, d'organitzar un nou país.

El país que tenim, siga efecte de la gepa o no, és un país corrupte de cap a peus, que vol silenciar les protestes, les disconformitats, les denúncies d'immoralitats i/o d'errors amb lleis mordasses, amb sancions milionàries a pobres sense mitjans que protesten, amb dificultats d'accés a la justícia. On els fiscals són més defensors que els advocats defensors dels delinqüents; on la justícia no és una garantia d'objectivitat. Un país en el qual tenim amenaçada la jubilació, on ens han suprimit els drets laborals, on la cultura és perseguida en els estudis primaris, mitjans i universitaris (perquè la ignorància del poble és més fàcil de enganyar i dominar que la cultura). Un país on encara no se sap en quina cuneta estan soterrades les víctimes del franquisme. Un país on no es pot impartir justícia a criminals feixistes de la guerra i la dictadura. Sabem que tot açò, i més, respon a un franquisme rediviu que vol deixar de ser gepa i fer-se totalment present. Sabem tot açò i més encara. Per tal motiu caldria reiniciar el sistema, començar de nou: nova democràcia (aquesta, ja real), nou corpus legislatiu, nova constitució. No volem partits privilegiats que reben ordres dels mercats, de l'USA, d'Alemanya, de la Troika. Tenim la gepa del desencís i en volem una d'optimisme amb una legislació positiva que responga a les necessitats democràtiques reals de les noves generacions.

Manel Fontdevila (el diario.es)
Alguns parlen despectivament d'aqueste projecte de reiniciar, com d'una actitud adàmica. No pot ser una actitud adàmica, perquè té darrere tota l'experiència del passat, un passat rebutjat, repel·lit, pel mal que ens ha fet i ens està fent. Una gepa feta d'experiència negativa, que ens llança a crear un nou cos legislatiu humà que puga resoldre els problemes nous d'una gent nova, viva, que viu en un temps nou. Volem el que volem, no el que ens obliguen a voler. Som persones plenes de vida. En el present, no en el passat. Tan difícil i perillós és que la democràcia siga democràcia?

Chirico
Soledat. Fora del temps temps.
Desaparegut l'ésser humà, sols resten algunes ombres.
I les cases buides

Si no reiniciem, estem perduts. Fontdevila i Chirico ens ho diuen. Fem-los cas. No es tracta de disputar sobre la transició. Es tracta de reiniciar el present al nostre gust, que, per alguna raó, vivim en una democràcia. O no?


dissabte, 21 de març del 2015

Amb els diners dels altres

Entrada anterior: La raó instrumental





Novela


A hores d'ara (10/3/15) el Banc d'Espanya ha acordat intervenir Banco Madrid, propiedad de la Banca Privada d'Andorra. Aquesta disposició suposa una espècie de "Corralito" semblant al "corralito" argentí: bloquejar els dipòsits, fons d'inversió i sicavs, a partir d'una certa quantitat. Segons llengües piadoses, alguns dels dipositaris grossos ja estaven informats abans de la disposició i han retirat tots els fons que havien confiat al banc, en especial si eren quantitats superiors al límit establert. Els altres hauran de conformar-se i perdre el que siga, si és el cas. Qui digué que ja no hi ha classes? Deu tractar-se d'una situació greu, quan decreten la intervenció i el corralito subsegüent en vespres d'eleccions.

Hi havia una època, no molt llunyana, en què el poble pla i treballador guardava, amagats en casa, els seus reduïts estalvis. Uns sota una rajola del paviment del sòl de la cambra, altres, dins d'un paraigües tancat, o en un forat de la paret; altres, en un calaix o un calcetí. En fi, molts altres més no necessitaven guardar-los, perquè no en tenien. Però vingué el progrés i començaren a dipositar-los als bancs els que volien guardar-los. No sabien (i han trigat a saber-ho) que això del progrés consistia en el progrés de robar. A poc a poc, es començà a robar més i més. Però no els escura-bosses, els pispa o els saltaparets, que prompte o tard trepitgen el sòl de la presó; persones de baixa estofa i d'indumentària popular (que encara actuen, és clar), no, aquests no. Qui robaven i roben a gran escala i resten més enllà de tota sospita, són senyors ben vestits, propietaris de grans capitals, banquers o vinculats a la banca. Confiem els nostres petits estalvis als possibles lladres. La gent benestant començà a dipositar els diners en el banc de la seua confiança, començà a comprar accions i valors. La gent de sota anà imitant-los a poc a poc. No sabien que això estava a punt de canviar el món. I no per a bé, com hem vist.

A partir d'aquí, tinguérem importants crisis, cracks, depressions econòmiques, corralitos, etc. Per exemple, el crack i la gran depressió del 29. Més tard, el "corralito" argentí del 2001. La gent anava al banc on guardava els diners i no els recuperava. Eren seus, però no els hi donaven. Si els hagueren guardat sota una rajola, encara els tindrien.


Manifestació contra el "corralito" argentí

Els bancs pagaven i paguen, com tots sabem, uns interessos per guardar diners. En lloc de cobrar com els guarda-cotxes o les guarderies, els bancs paguen. I és que no els guarden, sinó que els venen a un preu més gran que el que paguen per guardar-los. Hi ha qui compra taronges i les ven; hi ha qui compra cases i les ven. Els bancs guarden els diners dels clients i els venen o els inverteixen en altres negocis: compres o préstecs; fan negoci. En els dos casos citats, els negocis van ser ruïnosos, de manera que els bancs es van quedar sense fons, o amb pocs fons i en perill, per tant, de quedar-se sense res, si els impositors canviaven el banc per la rajola de casa.

Ara tenim la crisi del 2008. Diuen que ha sigut el resultat de viure per damunt de les nostres possibilitats. Però no ho diuen bé. Són els bancs, els capitalistes i alguns polítics, bastants, els que han viscut per damunt de les seues possibilitats. Invertint i prestant com si açò fos Xauxa. La crisi és la crisi dels bancs. Lehman Brothers és el primer que caigué. Caigueren El famós Bankia, el famós banc de València (o Caixa València)... N'hauríem vist caure'n més, si l'Estat no s'hi haguera fet còmplice i no els haguera regalat els diners dels pobres ciutadans. A més, també els ha regalat hospitals, escoles i medicaments. Ha tirat de sa casa a molts necessitats per a que els bancs resolgueren els problemes en què ells a soles s'havien ficat capbussant-s'hi de cop. De tal manera que molts bancs han fet negocis més fructífers que en els anys de vaques grosses.

La crisi ha estat, doncs, un monstruós robatori a les classes populars per tal de resoldre els problemes creats per la incompetència, l'avarícia i la immoralitat dels bancs, dels seus amos i dels seus servidors. Si tots haguérem tingut els estalvis sota una rajola, en un forat de la paret o dins d'un calcetí, i l'Estat haguera romàs al servei del poble, no hauríem tingut que sofrir la crisi, una crisi que estem pagant els qui no l'hem feta. De tota manera, atès que els successius governs de l'Estat han sigut elegits pel poble, estem obligats a reconèixer que el poble n'és, també, responsable.

"No me quiero sentir vinculado a un país tan vil" (Arturo Pérez-Reverte, referint-se a Espanya). Jo diria el mateix d'Europa i, fins i tot, del món.

Arturo Pérez-Reverte

Com poden ser tan vils, tan incompetents i tan necis? Quants cracks, depressions i crisis ens esperen encara? Fins ara el país ha votat i elevat al poder els seus enemics. "Quousque tandem abutere, Catilina patientia nostra?" ("Fins a quin punt abusaràs, Catilina, de la nostra paciència?", -Ciceró en la primera Catilinària). Catilina simbolitza aquí la banca, el poble elector, els governs elegits, la permissivitat, la tolerància als lladres, la casta que es ven i se sotmet als poders econòmics...

Marcus Tullius Cicero


dilluns, 16 de març del 2015

La raó instrumental

Entrada anterior: El caloret de Rita i la innocència de Rajoy







L'espècie humana és paradoxal. Entre els éssers humans es troba menys humanisme del que podria pensar-se. Ordinàriament es considera, p. e., l'amor i l'estima d'unes persones a altres senyal d'humanitat. Però tots sabem que hi ha, per desgràcia, massa casos d'amor criminal d'home contra dona. I què diríem de les guerres i del terrorisme (especialment d'aquelles accions i comportaments rarament citats que provoquen terrorisme)?

Per altra banda, un sistema, no fa gaire implantat en el món (la política econòmica neoliberal), aparent defensor de la llibertat i del progrés, ha sumit gran part d'aquest món en un retrocés profund i, per tant, en una monstruosa falta de llibertat, d'opcions vitals, d'esperances, d'estabilitat, de confiança en el progrés. De la mateixa manera que a la porta dels camps de concentració nazis hi havia escrit en lletres metàl·liques "Arbeit macht frei" ("el treball allibera"), quan les víctimes entraven per a ser esclaus i morir torturats, així mateix el sistema político-econòmic neoliberal ni fa lliures ni produeix cap progrés que no siga el progrés de la misèria i l'esclavitut de la pobresa. Tant és així que sobre la porta del camp de l'esclavitut neoliberal podria figurar aquest cartell: "La desregulació dels mercats us proporcionarà llibertat, llocs de treball i riquesa". I, "voilà", així estem.


Emilio Lledó cita en el seu llibre, "Los libros i la libertad", una frase bíblica (d'Isaïes, crec), que diu: "Nisi credideritis non intelligetis" ("si  no creieu no entendreu"). Aquesta frase és emprada per Ramon Llull com fonament del seu mètode: "Ars inventiva veritatis" ("l'Art de trobar la veritat"), que S. Agustí expressa d'una altra manera: "Credo ut intelligam"  ("Crec per entendre"). És la raó que raona sobre els articles de fe, però sense sortir d'ella, al servei de la fe i dins del límit que la fe estableix. Raó semblant a la que vuit segles desprès Max Horkheimer anomenaria "raó instrumental", referint-se a la raó dedicada a servir un progrés científic desviat cada dia més de l'objectiu inicial de la Il·lustració: realitzar la idea de l'home.

Contra la teologia de l'alliberament

A la raó servidora de la fe ("nisi credideritis non intelligetis") també li devem, com raó instrumental, la destrucció de la idea de l'home.

Per exemple, la raó al servei de la fe (raó instrumental) va crear la Inquisició, perseguí heretges i els cremà en les places públiques davant de les multituds per tal que, atemorides, aprengueren a posar la raó al servei de la fe. En la guerra dels 30 anys (Europa segle XVII), dues creences, la fe catòlica i la fe protestant, lluitaren una contra l'altra. Els creients, que eren cristians, es mataven entre sí dirigits per les dues confessions a través de la raó, les dues raons, instrumentals les dues ("nisi credideritis non intelligetis").

Un altre exemple: les croades (sanguinàries, cruels, criminals) contra l'Islam. Entre les croades, lamentablement  hem de remarcar el cop d'Estat franquista i la guerra, sacralitzada com croada, amb les morts, pobresa i tortures consegüents. A més a més, hem gaudit desprès de casi 40 anys sota la dictadura catòlica de Franco (raó instrumental al servei de la fe: "Nisi credideritis, non intelligetis". Les croades al servei de la fe).


Un altre: l'Esglèsia catòlica, dipositària de les claus de S. Pere (dogma, moral, objectius evangelitzadors...), s'està apoderant de nombrosos bens immobles (places públiques, ermites, terrenys, mesquites, etc...). Gràcies a la fe, el creient aplega a comprendre la creença que la riquesa eclesial és pobresa evangèlica ("Nisi credideritis non intelligetis"). S'obliden que els mercaders van ser foragitats del temple.

Gràcies a la fe, S. Joan Pau II, Woytila, va comprendre que havia de ser encobridor d'eclesiàstics pederastes i perseguidor de la Teologia de l'Alliberament, l'únic intent eclesiàstic d'ajudar a resoldre els problemes socio-polítics (és a dir, en lloc d'almoines, que no suprimeixen la dependència, calen drets, llibertats, igualtat...). Wojtyla és sant, potser perquè entenia el món gràcies a la fe.  "Nisi credideritis non intelligetis".

Però aquesta raó instrumental al servei de la fe no és exclusiva del cristianisme, catòlic o no. També la trobem a l'Islam. Pensem en les mil fuetejades a què ha sigut condemnat un blocaire d'Aràbia Saudita que proposava debatre raonablement sobre les diverses religions. Pensem en els castics mortals que reben els acusats i acusades d'apostasia a l'Estat Islàmic i en altres indrets islàmics; les normes que regulen el comportament de les dones, la manca de llibertat i l'excés d'humiliacions a què estan condemnades. Pensem en els degollaments o la crema dels presoners per tal de espaordir els enemics. No us recorden les cremacions públiques de la Inquisició? Tot són troballes irracionals d'una raó al servei de la fe islàmica". Nisi credideritis non intelligetis". 

Compte, però. La fe no és limita a ser fe de les religions. També hi ha fe econòmica, fe política, fanatismes de tot tipus. Tenim la fe nazi, la feixista, la fe neoliberal, al servei de les quals una raó instrumental es dedica a destruir allò que d'humà hi ha en l'home i la dona... També altres tipus de fanatismes que no cal citar, alguns dels quals ni tan sols imaginem, dedicats a la mateixa inhumana finalitat: la raó instrumental, la raó servent d'una fe fanàtica, la raó dedicada a destruir, destruir, p. e., el medi ambient, el medi que la humanitat necessita per a subsistir. Etc.

Jo posaria sobre la porta dels camps de concentració on  ens ha tancat la raó servil de la fe neoliberal, jo posaria, dic, el següent cartell, que resumeix les mentides que han caigut i cauen sobre els nostres caps: "La desregulació dels mercats us farà lliures, rics i feliços".

Si no dubtem de les convencions vigents, si no obrim les portes de la nostra raó i ens alliberem dels dogmes que el poder ens inculca; Sapere aude" ("arrisca't a saber", -Kant). si no ens atrevim a pensar i no utilitzem, doncs, la raó fora dels carrils de la fe dominant, si no debatim lliurement, no sabrem mai què és bo per a nosaltres i per la humanitat. "










dijous, 5 de març del 2015

El caloret de Rita i la innocència de Rajoy

Entrada anterior:
Els nens orfes (2ª part). Acabem, ja, amb la dicotomia govern-poble!.







Aquí tenim a Rita, la quinta essència dels valencians. No es burleu, que el "caloret" de Rita és la saviesa (burrera?) del poble valencià del cap i casal, saviesa concentrada en l'alcaldesa, la qual, per ser tan sàvia i tan honesta ha estat elegida, eleccions darrere eleccions (5 convocatòries, 24 anys). No em negareu que aquest poble també sent "caloret" en "el fred del verano". 

Quan vegeu i oïu a Rita, recordeu que esteu veient i oint el genuí poble valencià, l'autèntic, sense imitacions. Ella és la marca de València, el tresor que aquesta guarda en el cor. Marca que es completa amb Camps, Betoret, Juan Cotino, Ricardo Costa, Milagrosa Martínez, Rafael Blasco..., etc., etc., etc... Decenes, centenes (milers? "Qui lo sa?"). El Poble Valencià, la nostra esperança.

Hostiaaa!!! I, damunt, Mariano!

 ------------------------

Es mostra o s'amaga?
Rajoy: "No somos responsables de la frustración que ha generado la izquierda radical griega".

Sembla que, segons Rajoy, el mal està en l'esperança i la lluita corresponent per sortir de la pobresa. Esperança que el mateix capitalisme neoliberal pretén aniquilar. Capitalisme en el qual Rajoy milita. El mal, doncs, no està per a ell en el fet de causar pobresa, sinó en el de reanimar l'esmortida esperança i el coratge de lluitar per sortir-se'n. Aquí està el mal, segons Rajoy. Dit en altres paraules: la riquesa del pobre seria, segons ell, la "resignació" a malviure en la pobresa, la covardia d'abandonar la lluita. I vosaltres, Syriza, l'heu superada despertant una esperança intrèpida, una esperança lluitadora. Els voltors de Rajoy, en canvi, necessiten un poble covard, resignat i llepaculs per tal de poder devorar-lo tranquil·lament.


Resignació. 

Els voltors de Rajoy són, també, eixa policia de comportament neofeixista que detén persones pacífiques desprès de les "marxes de la dignitat", les tortura i les manté set hores dempeus, firmes, amb els braços en alt i sense poder anar al lavabo. Desprès les acusen de fets que s'inventa la policia i hom demana una condemna de quatre anys de presó. Això li ha passat a Raquel Tenías (vide).

-------------------------

Rajoy, encara: “Los radicalismos de derechas o de izquierda no han hecho nada positivo”.

Aquest senyor té la capacitat d'encertar més del que ell pensa. Efectivament: el radicalisme neoliberal ens ha robat la societat del benestar. I el PP de Rajoy n'és responsable per quant que ha estat col·laborant-hi. No ens queda més remei que, si volem posar-hi remei, actuem radicalment. Les radicalitats desmesurades s'arrangen derogant-les. La correcció dels radicalismes necessiten accions definitives i contundents, per tal de corregir la radicalitat destructora. Lo que uns enderroquen cal que altres ho tornen a construir des dels fonaments.