divendres, 30 de desembre del 2016

El sentit comú de Rajoy




Resultat d'imatges de Rajoy y el paseo


Rajoy, un home de dretes, poc aficionat a reconèixer l'existència d'opinions, opinions serioses i respectables, diferents de la seua i de la dels seus, va aconsellar Puigdemont (segons ha arribat a les meues orelles) que no convocara un referèndum en Catalunya per respecte al sentit comú. Tot el que pensa i creu ell i els seus és sentit comú. Allò que desitgen els catalans, no és sentit comú, si discrepa dels espanyols i va en contra d'allò que desitgen la majoria dels espanyols no catalans. El pensament del PP ès sentit comú. El pensament dels espanyols no catalans és sentit comú respecte d'Espanya. La Constitució és sentit comú.

Quin poble més desnortat déu ésser el català, tan mancat de sentit comú!. 

Què li passarà a Rajoy i, segons ell, als espanyols, que disposen d'un sentit, el comú, que "es el menos común de los sentidos?".

A partir d'aquí algú podria pensar que la Constitució espanyola té tant de sentit comú, que margina a bona part dels espanyols. És tant de sentit comú que deixa sense gran part dels drets fonamentals a una porció important de catalans, per la desgràcia de ser espanyols.

Així, doncs, els catalans, gràcies al fet de pertànyer a Espanya, només pel fet d'hi pertànyer, es veuen expropiats del sentit comú propi dels espanyols.

Serà aquest el significat que té o tenia la frase de José Antonio Primo de Rivera: "Ser español es una de las pocas cosas serias que se puede ser en el mundo"?

No sé per què, però pense que Rajoy, amb la teoria del sentit comú ens està dient als espanyols i als catalans que els catalans no són espanyols.

La dèria d'encobrir un fet tan evident, ha posat de relleu als ulls de tot el món que Catalunya no és Espanya!





dijous, 29 de desembre del 2016

Marina Garcés: "En la incertesa, guanya la por"

               


               Resultat d'imatges de Miquel Mestre




Fragment d'entrevista a Marina Garcés de Jordi de Miguel Capell, per al mitjà Directa el 22 del setembre del 2015.


(...)Dius que “En la incertesa, guanya la por”. Alhora, als teus escrits, hi ha una certa tendència a valorar els moments d’incertesa.


En la incertesa, guanya la por perquè no sabem relacionar-nos amb la incertesa. Això resol la paradoxa. Cal aprendre a relacionar-nos amb allò que no sabem com acabarà. Si això ho treballéssim, des de l’educació fins a la política, des del personal fins al col·lectiu, en la incertesa, no guanyaria la por. La por formaria part de tota relació amb allò desconegut. No és dolenta si no guanya: és molt bona si ens acompanya i la travessem junts. Davant la incertesa, es tanquen files, s’ofereixen resultats i es fan promeses, però això no és vèncer la por sinó adormir-la. Com més seguretat et prometen, més por tens. Jo, més que defensar la incertesa, parlo molt de relacionar-nos amb el no saber, de trepitjar i desplaçar els límits. Què és la vida, sinó això?
"En la incertesa, guanya la por perquè no sabem relacionar-nos amb la incertesa. Cal aprendre a relacionar-nos amb allò que no sabem com acabarà"
Hi ha molta gent que, sense ser independentista convençuda, valora la incertesa que genera la possibilitat de canviar d’escenari perquè creu que el conegut és una certesa inassumible.

Em sembla que el desig d’abandonar un marc esgotat que no ofereix ni una resolució ni una il·lusió és l’aspecte més interessant del que està passant. Per això crec que es tanca massa ràpid la fórmula que ha de respondre a aquest desig. El desig de desfer Espanya no vol dir necessàriament trencar Espanya o separar-ne només un trosset, pot voler dir moltes altres coses que potser no acabem d’imaginar. La independència hauria de ser un efecte d’un procés complex i obert. Ja que s’obre el marc, per exemple, podríem parlar de la nostra relació amb el Mediterrani, més que amb Europa.

Vas publicar "Un mundo común" el 2013. Al seu pròleg, dius: “Jo no sé on comença la meva veu i acaba la dels altres. No ho vull saber. És la meva forma d’agrair la presència, en mi, d’allò que no és meu”.
Significa posar en qüestió una categoria fonamental de la modernitat: l’individu. Individu és concebre cada subjecte com a un i unitari, per tant, també el ciutadà i el subjecte de drets, la teva veu i la teva vida. Posar en crisi aquest gran protagonista no és quelcom necessàriament emancipador, però a mi m’interessen aquelles perspectives que obren l’individu com una magrana per mostrar tot allò que som de singular i col·lectiu alhora. Som un nus, no boles en una taula de billar. És un nus singular, però no s’acaba ni comença en ell mateix.

Al llibre, parles de perdre la immunitat, de posar el cos, de deixar-se afectar i d’entendre que la nostra vida està en mans d’aquests altres. Em fa pensar en l’Ada Colau quan, arran de la crisi de les refugiades, deia que en comptes d’un efecte crida calia una “crida a l’afecte”. Deixar-se afectar com un espai de cura i compromís.

Crec que és un dels grans aprenentatges col·lectius dels últims anys: l’acció política no és solament acció transformadora en el sentit de programa i objectiu, sinó que és una acció que pren cura de la vida en comú mentre s’està donant. És una gran herència del feminisme, sobretot, i de formes alternatives de vida que se situaven al marge per aprendre a viure d’una altra manera. I ha calat a partir de l’experiència de la vulnerabilitat i la duresa que ens ha plantat la crisi.

De la crisi i també de la forma com s’ha concebut la lluita des dels moviments socials? Aquesta idea del sacrifici abnegat, de la lluita per sobre de tot i, en el fons, de la salvació... Em fa pensar en Nostalgia del absoluto, on Steiner parla del marxisme com una ideologia impregnada d’una imatge religiosa del món.
Sí, absolutament. L’activista és la figura laica del sant: el component del sacrifici, l’abnegació, la renúncia. Per sort, el compromís s’ha anat alliberant d’aquests llasts. Hi ha tota una herència d’una politització més desitjant, més alegre, que vincula el gaudi i el compromís i, alhora, aquesta experiència del malestar. El patiment social ha augmentat i també ho ha fet el desig de viure bé allò que es fa. Això ha canviat molt la pràctica de l’activisme polític i la consciència general de valors. Aquesta setmana, el propietari del bar del costat de casa em deia: “No sé si tinc ganes de viure així, no estic veient créixer els meus fills, encara que fes diners…”. Són símptomes molt clars del que està passant i ho hem de cuidar molt: les desercions anònimes. Això sí que és política seriosa —riu—.

"L’activista és la figura laica del sant: el component del sacrifici, la renúncia. Per sort, el compromís s’ha anat alliberant d’aquests llasts"


                         


Seguint amb el símil religiós, també dius que “el món comú no és cap terra promesa”, ni un “canvi de món”. Però, si ens fa mal la crítica del capitalisme sobre la manca d’una alternativa, no és perquè creiem en la possibilitat de canviar, de fer un altre món?

El que canvia és el sentit de què vol dir canviar. Ja no pensem en termes historicistes ni en un model complet alternatiu de societat. Per mi, el canvi ha de ser alguna cosa més que una reforma. Crec que el que busquem és el canvi radical sense dependre d’un model completament altre. No viurem en un altre món, però el volem canviar des de tot allò que sosté aquest.

Quin rol hi té, la filosofia, en tot plegat? Zizek reclama més temps per reinterpretar el món altra vegada. Diu que, després de les crítiques que va rebre la filosofia al segle xix, potser hem intentat canviar el món massa ràpid al xx, sense aturar-nos a pensar primer.
La filosofia només és filosofia si és un pensament que toca i transforma la vida entesa en un sentit ampli, no només la societat o el sistema polític. Si no, només és teoria. La filosofia és pensament viscut, és posar en pràctica –en la meva vida i en la que comparteixo– una pràctica de pensament que ens transforma, que ens obre possibilitats, que desplaça els límits del que sabem, que posa en qüestió els pressupòsits d’allò que donem per fet. Crec que està al centre del que necessitem ara. Per tant, si ho diu el Zizek, endavant! —riu—.

El Zizek diu moltes coses!
El proper llibre, precisament, parla de tot això, de com mirar de reposicionar aquesta filosofia que ha quedat encapsulada i neutralitzada per tornar-la a posar al centre de les nostres vides, dels nostres llocs de trobada i de les nostres necessitats.

Parlant d’aquest encapsulament, tu fas una defensa de la dificultat: “La dificultat és l’esquer del desig”, dius.
Hi ha una crítica molt legítima a aquella filosofia que ha creat una pantalla de tecnicismes i complicacions entre qui sap i qui no sap: és precisament això el que no ha de fer mai. La filosofia és el repte de dir: “Anem a pensar el que no sabem”. Tota aquesta complicació ha de ser criticada i desmantellada de forma sistemàtica, sense caure en la temptació de la divulgació i la banalització. Precisament allò que ens fa pensar i actuar, que ens fa estimar i ens fa viure, és allò que ens porta més enllà del que sabem. La filosofia té aquest lloc, com el té la música i el té l’amor. L’amor, no és difícil?

Precisament, allò que ens fa pensar i actuar, que ens fa estimar i ens fa viure, és allò que ens porta més enllà del que sabem.

Penso en les teves columnes al diari Ara: és evident que en els teus escrits hi ha un gust per la poètica. Sovint, acabes amb una frase curta, d’una gran densitat lírica, que deixa una obertura a la interpretació, com una invitació al pensament.
Sí. A més de comunicar què penso sobre un tema, sempre intento obrir la possibilitat de compartir aquest pensament, més enllà del contingut. A vegades, la gent em diu: “És que no dónes conclusions, no acabes de dir què penses”. És precisament això, és el que estic pensant i deixo espai perquè tu també ho pensis. Per això el proper llibre es diu Filosofia inacabada. Perquè, què fa el pensament? Inacabar el món. És l’altre sentit del canvi que dèiem. És obrir allò que està per fer, per pensar i per continuar. En aquest sentit, també cal recuperar l’aliança entre filosofia i poètica.



dilluns, 26 de desembre del 2016

Panorama

Imatge relacionada


"Miré en derredor y todo estaba desierto... Mi verdugo y yo éramos los únicos habitantes de aquel lugar triste, abandonado y desnudo... Sólo había tristeza y desolación." ("Episodios Nacionales", Benito Pérez Galdós).



Volíem sortir-nos-en i no podíem.



Després em vaig adonar que jo, per desgràcia, era una de les pedres (de les roques) d'aquesta muralla. Era, jo, un de tants que tancaven i es tancaven a sí mateixos. Som un obstacle per als altres i, al mateix temps, un, també, per a nosaltres mateixos. Reprimim i ens auto-reprimim.

Aquesta és la sensació que avui tinc quan contemple el panorama polític, econòmic, social, cultural... d'aquest país que anomenen (i anomenem) Espanya (o España).

L'esmentat nom ja hi era quan vaig naixer, "quando parecia muy hermoso no pensar ni querer" ("Adelfos", de Machado).

I, per desgràcia, he pogut comprovar, durant la llarga vida que encara estic vivint, he pogut comprovar, dic, que els humans rapinyaires sempre (o quasi sempre) han estat dominant, expoliant, destruint. Tant aleshores com avui.

Serà aquest el destí de la humanitat?  O serà, també, un aspecte del meu destí, entre d'altres (o de la meua passió, del meu defecte, del meu vici inconfessable?): dominar, expoliar, destruir?...



dijous, 22 de desembre del 2016

Bajo el umbral de la pobreza

Article de James Livingstone publicat al diari Público.   
EN EE.UU. MÁS DE UN CUARTO  DE LOS ADULTOS ACTUALMENTE CON TRABAJO COBRA SALARIOS MÁS BAJOS DE LO QUE LES PERMITIRÍA SUPERAR EL UMBRAL OFICIAL DE LA POBREZA

Para nosotros, los estadounidenses, el trabajo lo es todo. Desde hace siglos, más o menos desde 1650, creemos que imprime carácter (puntualidad, iniciativa, honestidad, autodisciplina y todo lo demás). También creemos que el mercado laboral, donde encontramos el trabajo, ha sido relativamente eficiente en lo que a asignar oportunidades y salarios se refiere. Y también nos hemos creído, hasta cuando es una mierda, que trabajar da sentido, propósito y estructura a nuestras vidas. Sea como sea, de lo que estamos seguros es de que nos saca de la cama por las mañanas, de que paga las facturas, de que nos hace sentir responsables y de que nos mantiene alejados de la televisión por las mañanas.

Estas creencias ya no están justificadas. De hecho, ahora son ridículas, porque ya no hay bastantes trabajos disponibles y porque los que quedan ya no sirven para pagar las facturas, a no ser, claro está, que hayas conseguido un trabajo como traficante de drogas o banquero en Wall Street, en cuyo caso, en los dos, te habrás convertido en un gánster.

Hoy en día, todos a izquierda y a derecha, desde el economista Dean Baker al científico social Arthur C. Brooks, desde Bernie Sanders hasta Donald Trump, pretenden solucionar el desmoronamiento del mercado laboral fomentando el “pleno empleo”, como si tener un trabajo fuera en sí mismo una cosa buena, sin tener en cuenta lo peligroso, exigente o degradante que pueda ser. No obstante, el “pleno empleo” no es lo que nos devolverá la fe en el trabajo duro o en el respeto de las normas o en todas esas cosas que suenan tan bien. Actualmente, la tasa de desempleo oficial en EE.UU. está por debajo del 6 %, muy cerca de lo que los economistas siempre han considerado “pleno empleo”, y sin embargo la desigualdad salarial sigue exactamente igual. Trabajos de mierda para todos no es la solución a los problemas sociales que tenemos.

EN EE.UU. MÁS DE UN CUARTO DE LOS ADULTOS ACTUALMENTE CON TRABAJO COBRA SALARIOS MÁS BAJOS DE LO QUE LES PERMITIRÍA SUPERAR EL UMBRAL OFICIAL DE LA POBREZA

Pero no es que lo diga yo, para eso están los números. En EE.UU. más de un cuarto de los adultos actualmente con trabajo cobra salarios más bajos de lo que les permitiría superar el umbral oficial de la pobreza, y por este motivo un quinto de los niños estadounidenses viven sumidos en la pobreza. Casi la mitad de los adultos con trabajo en EE.UU. tiene derecho a recibir cupones de comida (el Programa Asistencial de Nutrición Suplementaria, SNAP por sus siglas en inglés, que proporciona ayuda a personas y familias de bajos ingresos, aunque la mayoría de las personas que tiene derecho no lo solicita). El mercado de trabajo ha fracasado, como casi todos los demás.

Los trabajos que se evaporaron durante la crisis económica no van a volver, diga lo que diga la tasa de desempleo (el aumento neto en el número de trabajos creados desde 2000 se mantiene todavía en cero) y si vuelven de entre los muertos, serán zombis, del tipo contingente, de media jornada o cobrando el salario mínimo, y con los jefes cambiando tus horarios todas las semanas: bienvenido a Wal-Mart, donde los cupones de comida son una prestación.

Y no me digas que subir el salario mínimo a 15$ por hora es la solución. Nadie duda del enorme significado ético de la medida, pero con este salario, el umbral oficial de la pobreza se supera solo después de haber trabajado 29 horas por semana. El salario mínimo federal está en 7,25 $, pero para superar el umbral de la pobreza en una semana de 40 horas, habría que cobrar al menos 10$ por hora. Entonces, ¿qué sentido tiene cobrar un sueldo que no sirve para poder ganarse la vida, sino para demostrar que se tiene una ética de trabajo?

Pero, calla, ¿no es este dilema una fase pasajera más del ciclo económico? ¿Qué pasa con el mercado de trabajo del futuro? ¿No se ha demostrado ya que esas voces agoreras de los malditos maltusianos estaban equivocadas porque siempre aumenta la productividad, se crean nuevos campos empresariales y nuevas oportunidades económicas? Bueno, sí, hasta ahora. La tendencia de los indicadores durante la mitad del siglo pasado y las proyecciones razonables sobre el próximo medio siglo se basan en una realidad empírica tan bien fundamentada que es imposible desestimarlos como ciencia pesimista o sinsentidos ideológicos. Son exactamente iguales que los datos sobre el cambio climático: si quieres puedes negarlo todo, pero te tomarán por tonto cuando lo hagas.

LOS ECONOMISTAS DE OXFORD QUE ESTUDIAN LAS TENDENCIAS LABORALES NOS DICEN QUE CASI LA MITAD DE LOS TRABAJOS EXISTENTES ESTÁN EN PELIGRO DE MUERTE COMO CONSECUENCIA DE LA INFORMATIZACIÓN QUE TENDRÁ LUGAR EN LOS PRÓXIMOS 20 AÑOS


dimecres, 21 de desembre del 2016






“Aznar deja la presidencia de honor del PP, suena Felipe González”

                                  Público.



Felipe Gonzàlez sempre m'ha paregut poc d'esquerres.
Però... president d'honor del PP...! explicaria moltes coses de la política espanyola.
"Cuando el rio suena, agua lleva". Encara que no arriben a atorgar-li aquesta presidència d'honor, tots sabem que molt, molt d'esquerres no ha sigut mai. Socialista, socialista, no ha sigut massa, en el sentit genuí del terme. Més aviat alguns pensen que ha sigut, i segueix essent, un "sociolisto". I ara... un ¿"sociolisto" del PP?... (¿?).

----

Així ens ha anat  en aquest país: "l'esquerra era dreta!!. Un llop vestit d'ovella? Així ens ha anat, ens va i ens anirà. Serà veritat allò de "ser español es una de las peores mierdas que se puede ser en el mundo?". No vull dir que el mal estiga en la dreta, sinó en la dreta vestida d'esquerra i viceversa. El mal està en l'engany, en la mentida...!   

dimarts, 20 de desembre del 2016

«Constitució? No, constituvexació»

Joan M. Minguet Batllori

"Constitució? No, constituvexació. Una humiliació permanent a aquella gent qua no podrem entendre mai la indisolubilitat de les coses".
(Wilaweb 20.12.2016)

------------

Llegiu, si us plau, l'article sencer:


La "constituvexació"

La setmana passada alguns van commemorar l’aniversari de la constitució del 1978. No pas jo ni molts d’altres que considerem aquell text legal un mètode coercitiu i repressor en comptes del que hauria de ser, un referent de llibertats reals. Que consti que cadascú s’aferra al que vol, fins i tot aquells que presumiblement volen canviar les coses. El problema és quan et volen fer creure que la teva vida i la memòria de la teva vida van equivocades només perquè ells agafen un to autoritari, de pallasso savi, i ens prenen la resta per augustos o pallassos babaus.

El primer estratagema d’aquests estranys perdonavides és advertir que l’any 1978 no es podia fer cap altra cosa que acceptar aquesta constitució, que l’amenaça d’un cop d’estat era tan imminent que no hi havia cap més remei que acatar-la (també votar-la, em pregunto?) per evitar la prossecució de la dictadura militar. Acceptem-ho, d’entrada. El segon estratagema ja demana una mica de fe: és aquell que consisteix a dir-nos que el text constitucional és molt bo, però que són les persones que l’han malbaratat. Vaja, que descobrir la bomba nuclear no va ser dolent, són els americans que no l’havien de llançar sobre Hiroshima i Nagasaki. Quin riure! És una manera força complaent de veure la vida.

Aquí tothom es retrata. Si un vol fer història, que la faci, i que la porti als camins de comoditat i de coherència amb les decisions que devia prendre en aquell moment. Si van defensar la constitució i la van votar en el referèndum, ells deuen saber per què. Tot i que convé recordar que en aquells temps ja hi havia persones i partits polítics que anaven clarament en contra d’aquella constitució per motius de no pas poca consistència: una monarquia heretada de Franco; la impunitat dels crims comesos durant quaranta anys de dictadura; la presència directa de ministres franquistes en la redacció del document, entre molts més.

La història es converteix moltes vegades en el refugi dels covards. Defensar la constitució perquè ens feia passar d’un règim dictatorial a un règim de llibertats és dir una mitja veritat. Quantes persones han estat empresonades a Espanya per causes polítiques des del 1978, per exemple? Adduir que aquí tenim llibertat per a dir el que vulguem és una neciesa: sense igualtat, la llibertat és una fal·làcia. La meva llibertat d’opinió en aquesta tribuna és una conquesta espúria si la comparem amb la falta de llibertat real (alimentació, sanitat, educació) de les capes populars de la societat. Quan vius en la pobresa, la llibertat és una cosa inútil perquè no et dóna menjar. I si et queixes, el sistema et colpeja.

Igual com ja he escrit aquí que no vull aixecar la independència de Catalunya sobre el 1714, sinó sobre la més absoluta actualitat, tampoc no m’interessa justificar la vexació que la constitució significa remuntant-me al 1978. Suposant que aleshores no fos possible cap altra cosa, que m’expliquin quin servei ha prestat després de la ‘necessària’ aprovació del text. Aquelles amenaces de cop militar s’han convertit en una realitat tangible: un país estafat, una constitució que diu coses que són estrictament mentida: ‘Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada’; ‘Los españoles son iguales ante la ley’; ‘Ninguna confesión tendrá carácter estatal’; ‘Todos los españoles tienen el deber de trabajar y el derecho al trabajo […] sin que en ningún caso pueda hacerse discriminación por razón de sexo’. Voleu que continuï recitant-ne les mentides?

I quant a la qüestió nacional, què voleu que us digui? Si una constitució no té en compte les minories i les arrossega a l’abisme, es converteix en una actitud poc democràtica. Però si aquestes minories són majories (em refereixo a les que a Catalunya volem un referèndum) i la constitució i els seus intèrprets les llencen pel mateix abisme, parlem de feixisme d’estat. La foto que acompanya aquest article és la de la portada original de la constitució, amb el ‘pollastrot’ que rememora allò de ‘una, grande y libre’. I això no és cap relíquia històrica: el tribunal constitucional, quan va escapçar l’estatut referendat pel poble català, indicava el 2010 que ‘la Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, dando al término “unidad” una doble dimensión: la de que no hay más Nación que España, y la de que ha de permanecer unida de manera indisoluble’.
Constitució? No, constituvexació. Una humiliació permanent a aquella gent que no podrem entendre mai la ‘indissolubilitat’ de les coses. Perquè només cal llegir una mica i observar el món sense miopia per a saber que les coses canvien. Que cal que canviïn perquè els drets de què parla la constitució siguin reals, que la democràcia sigui sempre l’estendard i, sobretot, que quan es parla de llibertat sigui sobre la base de la igualtat i de la justícia. Comptat i debatut, perquè no continuïn essent els mateixos sàtrapes i els seus petits llinatges els qui toquin els collovaris de la majoria d’espanyols i de catalans pels segles dels segles.


[Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]


dilluns, 19 de desembre del 2016

L'estat contra Catalunya

                                                 WILAWEB

Una de les coses curioses que fa el règim és filtrar a la premsa afecta decisions que encara no s’han pres. Per això ens haurem de creure el que diu La Vanguardia: que dimarts els membres de la mesa de Parlament de Catalunya que pertanyen a Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot seran amenaçats d’inhabilitació pel Tribunal Constitucional espanyol. La decisió va un pas més enllà de l’intent d’inhabilitar la presidenta Forcadell: pretén que el parlament siga dirigit per Ciutadans i el PSC, malgrat que només sumen 41 diputats de 135. Concretament, el candidat de l’estat a presidir la cambra catalana és el diputat de Ciutadans José Maria Espejo Saavedra. Per tant, la gravetat del moment és evident.
L’atac directe que l’estat ha desfermat contra les institucions catalanes només l’explica la desesperació. Saben que, democràticament, tenen la batalla perduda. Aquests darrers cinc anys la solidesa de l’independentisme ha estat provada en ocasions innombrables i no els ha funcionat res. De primer, van voler identificar independentisme amb corrupció i van fracassar. Després van provar d’organitzar ‘un Ulster que te cagues’ i van fracassar. Van furgar en les divisions de l’independentisme per a trencar la unitat d’acció i van fracassar. Van promoure tot de campanyes de desinformació i desànim i van fracassar. Van inflar de diners grups, grupets i grupuscles, a veure si reeixien a crear alternatives creïbles, i van fracassar. Van mirar de ficar la por al cos de la gent dient que restaríem fora d’Europa i vagaríem per l’espai sideral i van fracassar. Van esperar que la gent es cansàs d’eixir al carrer i van fracassar.
Ara saben, a més, que s’encaren a un calendari tancat; és a dir, que, a tot estirar, al setembre la majoria independentista del parlament i el govern executaran el referèndum i, si es guanya, la desconnexió. I per tant ja no tenen temps de fer més invents. Ho han provat tot per fer fracassar l’independentisme i no hi ha cap indici que vaja de baixa, ans al contrari. A la desesperada, doncs, al règim només li falta atrevir-se a portar la repressió més enllà del límit que és tolerable en un règim democràtic.


Solidaritat europea amb la presidenta Carme Forcadell

                                         
                                   VilaWeb - Diari digital líder en català.
                                                     
                                                     19/12/16

 


"La solidaritat amb la presidenta Carme Forcadell impulsa iniciatives polítiques de solidaritat a tot d'Europa.

Del diputat conservador anglès Ian Duncan al diputat centrista italià Paolo Tancredi. De la presidenta de l’Assemblea Nacional de Gal·les, Elin Jones, a catorze diputats suïssos, membres de tots els partits representats a la cambra nacional. Del dirigent del Sinn Feinn irlandès Gerry Adams al diputat socialdemòcrata alemany Bernhard von Grünberg. Del diputat anticapitalista danès Nikollaj Villumsen a l’eurodiputat i ex-ministre d’Afers Estrangers eslovè Ivo Vajgl.

Aquests noms són només una mostra, plural, de polítics de tot d’Europa que darrerament han expressat preocupació pel procés judicial contra la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. En dos estats, Dinamarca i Suïssa, els parlaments debatran el cas. A Irlanda han demanant al parlament al seu president que porte la preocupació fins al Consell Europeu. A la Cambra dels Comuns britànica diputats de sis partits diferents, inclosos laboristes i liberal-demòcrates, han signat una moció conjunta de suport a Forcadell.

L’atac judicial espanyol contra el Parlament de Catalunya ha fet saltar les alarmes a Europa, des d’on s’observa amb preocupació la deriva autoritària contra el Principat. Malgrat els grans esforços esmerçats aquests darrers anys per la diplomàcia espanyola, ja és evident que no és cert aquella tesi que diu que Catalunya es quedaria sola i sense suport si continuàs el procés independentista. La consolidació d’iniciatives de llarg abast, com ara els grups de suport parlamentari, i la resposta a la tàctica repressiva impulsada pel govern espanyol han eixamplat l’interès i la simpatia de tota mena de polítics i estats envers la situació del nostre país. Fins al punt que ja es pot començar a fer un mapa que mostre en quins estats europeus els polítics paren més atenció al procés català i les mostres de suport comencen a ser més clares."

dissabte, 17 de desembre del 2016

La paraula


La paraula pot ser justificada des de moltes instàncies (acadèmiques, culturals, policials, de prestigi, d'autoritat...). Però quàn és que ens diu alguna cosa? Quàn fa quelcom amb nosaltres? Precisament és quan desplaça els murs de la nostra autoreferencialitat, quan ens posa en moviment. No quan ens permet dir el que pensem, sinó quan ens obliga a pensar el que no sabem (Marina Garcés).

(Traduït del castellà pel titular d'aquest blog)

Capitalisme a l'espanyola


                             WILAWEB


"ECONOMIA"

"Capitalisme a l'espanyola: l'estat paga als amos de les autopistes rescatades a Madrid l'equivalent a deu anys d'inversions a Catalunya.

L'històrica discriminació pels peatges de les autopistes posada de relleu per aquesta nova arbitrarietat del govern espanyol."

-------------


Comentari:
Recordeu allò de "España és una unidad de destino en lo universal"?




                                      A mis soledades voy
                                      de mis soledades vengo
                                   
                                                     ay!:
                                     
                                       que ni para andar conmigo
                                       me bastan mis pensamientos!

   

dimarts, 13 de desembre del 2016

Vicenç navarro sobre el brexit

...No quieren entender que el rechazo que está ocurriendo es hacia esta Europa que la socialdemocracia ha contribuido a crear, una Europa que carece de vocación democrática y sensibilidad social. El maridaje de los aparatos dirigentes de las socialdemocracias con los intereses financieros y económicos dominantes en la UE (y en cada país miembro) ha sido la causa de su gran declive, que todavía no entienden porque no quieren entenderlo. Lo que pasa en Francia, dónde hay un gobierno socialdemócrata que está intentando destruir a los sindicatos (como la señora Thatcher hizo en el Reino Unido), o en España, dónde el PSOE fue el que inició las políticas de austeridad, son indicadores de esta falta de comprensión de lo que está ocurriendo en la UE, y que es el fracaso de las izquierdas para atender a las necesidades de las clases populares. De ahí la transferencia de lealtades que están ocurriendo, en lo que refiere a los partidos....

----


...La evidencia es pues abrumadora que la identificación de tales partidos de izquierda (la mayoría de los cuales han sido partidos gobernantes socialdemócratas que han jugado un papel clave en el desarrollo de las políticas públicas promovidas por la UE) con la Unión ha sido una de las principales causas de su enorme deterioro electoral y de la pérdida de su militancia.
El rechazo a la UE ha ido aumentando más y más entre las clases populares, a la vez que ha ido aumentado el apoyo entre las clases más pudientes...

...Ahora bien, aunque raramente se recoge información por clase social, sí que se ha recogido el distinto grado de popularidad que la UE tiene según el nivel de renta familiar. Y, allí, los datos muestran que hay un gradiente, de manera que a mayor renta familiar, mayor es el apoyo a la UE. Es razonable, pues, suponer que la parte de la población que tiene una visión más desfavorable de la UE es la clase trabajadora y otros componentes de las clases populares...
...Es más que obvio que esta Europa no es la Europa de los pueblos, sino la Europa de las empresas financieras y de los grandes conglomerados económicos...

diumenge, 11 de desembre del 2016

Encarnar la crítica, un article de Marina Garcés



Resultat d'imatges de Encarnar la crítica, un article de Marina Garcés





                                                     Encarnar la crítica
                                 (A continuació expose un extracte, amb l'adaptació corresponent, de l'article de Marina Garcés a què correspón aquest títol).






23.02.2008

No sólo importa saber qué principios escogemos sino también qué fuerzas, qué hombres los aplican” (Merleau-Ponty)

1. El problema de la crítica ha sido tradicionalmente un problema de la conciencia. Hoy es un problema de cuerpo. ¿Cómo encarnar la crítica? ¿Cómo hacer que el pensamiento crítico tome cuerpo? Si la crítica había combatido tradicionalmente la oscuridad, hoy tiene que combatir la impotencia. El mundo global está enteramente iluminado. Nuestras conciencias están deslumbradas. No hay nada que no veamos: la miseria, las mentiras, la explotación, la tortura, la exclusión, etc se exponen a la plena luz. Y sin embargo, qué poco podemos. Sobre nosotros. Sobre el mundo. Podemos decirlo todo y sin embargo no tenemos nada relevante que añadir. Encarnar la crítica no es encontrar la palabra justa, ni complacerse en los jardines de la buena conciencia, ni vender a las instituciones la solución más barata. Encarnar la crítica significa plantearse hoy cómo subvertir la propia vida de manera que el mundo ya no pueda ser el mismo.
2. La crítica que combatía la oscuridad tenía un héroe: el intelectual-artista. Su palabra y sus creaciones eran portadoras de luz: análisis, metarrelatos, denuncia, provocación… Eran las herramientas de una intervención frente al mundo y sobre el mundo. El intelectual-artista trabajaba desde su mesa, desde su estudio. Era su balcón. Desde ahí, su palabra podía mantenerse limpia o venderse al poder, sacrificarse por la lucha o devolver sus garantías al orden. Podía acertar o errar, ser fiel o traicionar. Incluso podía abandonar el balcón y sumarse a la multitud. La crítica que combate la impotencia no tiene héroe, o tiene muchos. Su expresión es anónima, sin rostro. Su lugar de enunciación es errante, intermitente, visible e invisible a la vez. ¿Quién es hoy el sujeto de enunciación del pensamiento crítico? ¿Dónde lo encontramos? Si no podemos nombrarlo es porque es un sujeto anónimo y ambivalente. Compuesto de teoría y de práctica, de palabra y de acción, es brillante y miserable, aislado y colectivo, fuerte y frágil. Su verdad no ilumina el mundo sino que lo desmiente. Si el mundo dice: “Esto es lo que hay”, hay un nosotros que responde: “No puede ser sólo eso”.
3. La impotencia no es consecuencia de una debilidad histórica de los movimientos sociales o de cualquier otro sujeto político que podamos imaginar. Su debilidad misma es la consecuencia de una reformulación del vínculo social en la que la lógica de la conexión ha sustituido a la lógica de la pertenencia. Esto significa que la inclusión/exclusión de cada uno de nosotros se juega no en las relaciones de pertenencia de un grupo más amplio (pueblo, comunidad, clase) sino en la capacidad de conexión, permanentemente alimentada y renovada, que cada uno sea capaz de mantener a través de su actividad como empleado del todo. En la sociedad-red, cada uno está solo en su conexión con el mundo. Cada uno libra su particular batalla para no perder la conexión con el mundo, para no quedarse fuera, para no hacer de su biografía un relato más de la exclusión. Pasarse la vida buscando trabajo, jugarse la vida cruzando fronteras: son los dos movimientos paradigmáticos, las biografías del precario y del inmigrante que somos todos. La lógica de la pertenencia tenía sus particulares formas de dominio. La de la conexión es simple y binaria: o te conectas o estás muerto. Con esta reformulación del vínculo social, resultado de la derrota histórica del movimiento obrero, cada vida es puesta en movimiento hacia el mundo. Nadie está seguro donde está: la conexión, personal e intransferible, es inseparable de la amenaza de la desconexión. Por eso ese nuevo contrato social nos convierte en productores y reproductores de la realidad, en nudos que reforzamos la red: establecido unilateralmente con cada uno, obliga autoobligando, controla autocontrolando, reprime autorreprimiendo.
4. Si la impotencia no es consecuencia de una debilidad histórica de los movimientos sociales, tampoco lo es de una incapacidad particular del yo. “Yo no hago /no puedo hacer nada”: ni por la sociedad, ni contra la destrucción del planeta, ni para detener la guerra… Nada. Es la declaración autocontemplativa de un sujeto que sólo puede moverse entre la culpabilidad y el cinismo. Es la voz de ese yo aislado en su conexión a la red. Solo en un mundo solo. Solo con todos los demás. Desde su conexión precaria y despolitizada, ese yo es presa de la moral, la opinión y la psicología. Se mueve entre la esfera de unos valores que sobrevuelan el mundo, con los que enjuicia y es enjuiciado; la compra-venta de opiniones que le ofrecen una posición en la sociedad y el restringido ámbito de su malestar/bienestar.
5. Combatir la impotencia y encarnar la crítica pasa, en primer lugar, por atacar ese yo. Atacar los valores con los que sobrevolamos el mundo, atacar las opiniones con las que nos protegemos del mundo, atacar nuestro particular y precario bienestar. Si la crítica puede definirse como aquél discurso teórico-práctico que tiene efectos de emancipación, el principal objetivo de la crítica hoy tiene que ser liberarnos del yo. El yo no es nuestra singularidad. El yo es el dispositivo que nos aísla y a la vez nos conecta en la sociedad-red. Cada uno con sus valores, opiniones y estados de ánimo puede estar tranquilo frente al mundo, puede restar impotente ante al mundo. Cínico o culpable, el yo siempre sabe dónde tiene que estar.
6. Contra la tradición moderna, desarrollar un pensamiento crítico no significa entonces llevar al sujeto a su mayor grado de madurez e independencia sino arrancar al yo de ese lugar que lo mantiene siempre en su lugar frente al mundo. El ideal moderno de la emancipación había estado vinculado a la idea de que liberarse es en el fondo “despegar” del mundo de la necesidad, deshacer el lazo hasta ser autosuficientes como dioses, individual o colectivamente. Este sería el camino del reino de la necesidad al reino de la libertad en sus diversas formas. En nuestra sociedad-red, la pregunta de un pensamiento crítico y emancipador quizá tiene que ser otra: la pregunta por nuestra capacidad de conquistar la libertad en el entrelazamiento. La liberación tiene que ver hoy con la capacidad de explorar el lazo y fortalecerlo: los lazos con un mundo-planeta, reducido a objeto de consumo, superficie de desplazamientos y depósito de residuos y los lazos con esos otros que, condenados siempre a ser otro, han sido desalojados de la posibilidad de decir “nosotros”. Combatir la impotencia y encarnar la crítica significa, entonces, hacer la experiencia del nosotros y del mundo que hay entre nosotros. Por eso el problema de la crítica no es hoy un problema de la conciencia sino del cuerpo: no concierne a una conciencia frente al mundo sino a un cuerpo que está en y con el mundo. Esto no sólo acaba con el papel del intelectual y su balcón, de los que ya hemos hablado, sino también con los mecanismos de legitimación de su palabra y de sus canales de expresión.

[En altres paraules. En les paraules meues: Ja no es tracta del nostre alliberament de la necessitat, com un neoliberal qualsevol, del nostre alliberament del món, com un monjo en el monestir o un asceta en el desert, no. No es tracta d'alliberament, sinó de compromís, de llaç, lligam o vincle amb els altres, dels altres necessitats com jo.]
7. La crítica tiene como principal desafío hoy combatir la privatización de la existencia. En el mundo global, no sólo los bienes y la tierra sino también la propia existencia ha sido privatizada [No és aquesta l'aspiració màxima del neoliberalisme?]. La experiencia que hacemos hoy del mundo remite a un campo de referencias privado: individual o grupal, siempre es autorreferente. Esta privatización de la existencia tiene dos consecuencias: la primera, la despolitización de la cuestión social. Esto significa que tenemos enemigos pero que no sabemos dónde están los amigos. Los focos de agresión sobre nuestra propia vida son perceptibles, pero no la demarcación de la línea amigo/enemigo. [Som capaços de votar al nostre enemic polític, p.e. O que El PSOE pose a Rajoy com president del Congrés...]. Podemos hablar de especulación, de precariedad, de mobbing, de fronteras, etc. Pero ¿cómo nombrar al nosotros que sufre y combate estas realidades? De esta manera, también el enemigo resulta privatizado. Cada uno tiene el suyo, en su propio problema particular. Los frentes de lucha difícilmente pueden ser compartidos. Se infiltran en cada célula de nuestra miseria cotidiana, que es miserable precisamente porque en ella cada uno está solo, como individuo o con su pequeño gueto. Pero la privatización de la existencia tiene también una segunda consecuencia: la radicalización de la cuestión social, que se enraíza directamente en nuestra propia experiencia del mundo y no en otra. Preguntar por el nosotros exige partir de lo único que tenemos: nuestra propia experiencia. La fragmentación del sentido tiene esta virtud paradójica: nos obliga a partir de nosotros mismos. De ahí la importancia de ... explorar nuestro propio campo de experiencias posibles. La pregunta por lo común hoy exige la valentía de hundirse en la propia experiencia del mundo, aunque esté desnuda y desprovista de promesas. En esto consiste encarnar la crítica.

No es tracta, doncs, d'alliberar-nos, com el savi antic o el monjo, sinó conectar amb els humans necessitats, els nostres semblants. I, tots junts, remontar les dificultats socio-polítiques i econòmiques.

dijous, 8 de desembre del 2016

És la almoina remei contra la pobresa creixent?



Els alumnes de l'escola El Timó de Sidamon estren aules aquest curs



De quant en quant apareix en la pantalla del televisor una crida publicitària en la que diu, poc més o menys, si mal no recorde, que un terç del nens espanyols quedaràn sense escolaritzar en centres públics gratuïts. Hom demana, per això, la col·laboració del televident proposant-li que done ajudes econòmiquers per crear bosses de beques.

Jo pense, però, si no seria una solució millor que els televidents deixaren de votar als partits responsables d'aquest fracàs econòmic: PP, C's, PSOE, i votaren a uns altres més compromesos amb l'economia dels pobres. Que votaren a polítics honrats, austers, incorruptes i dedicats al servei dels més necessitats. Potser s'arranjaria millor l'economia pel camí correcte.

Votem partits honrats, austers, no contaminats per la corrupció!










dimecres, 7 de desembre del 2016

Diverses opinions en el dia de la Constitució



La llamaron #Constitución porque 'Excusa para todo' quedaba un poco largo.
@BobEstropajo


“La Constitución parece hecha por Nostradamus, no se cumple nada de lo que pone.”
Público


“Sin Constitución hoy sería día laborable. Y aún os quejáis.”
‏@MostroDecrepito




“Feliz día a los de no estoy gordo, es que soy de constitución fuerte.”
‏@BrioEnfurecida



La Constitución Española es el mejor libro de ciencia ficción escrito jamás.
@manuelhuga


Etcétera

divendres, 2 de desembre del 2016

Les raons ocultes dels poders econòmics.




"... los Estados del bienestar europeo (en l'época del desenvolupament occidental)... existieron como muro de contención ideológico al bloque soviético. Sirvió para que los trabajadores occidentales no se sintieran tentados por la via rusa. Por eso la caida de la URSS significó también el desmoronamiento del Estado del bienestar...".

"... la naturaleza -incluida la naturaleza humana- se ha considerado completamente moldeable mientras aquello completamente modificable, como los beneficios de las élites, se consideraba inamovible..."

"... Las pretensiones de científidad en ciencias sociales casi siempre han tenido que ver con la construcción de discursos legitimadores del poder i de la autoridad de los expertos..."

(César Redueles. En l'article: "Diálogo sobre la dificultat de la izquierda para entender lo que pasa", de Josep Ramoneda y César Rendueles, publicat en "LA MALETA DE PORT BOU", noviembre-diciembre 2016, pag. 17). 

dijous, 1 de desembre del 2016

Si esta es la nueva derecha, apaga y vámonos


Ciudadanos no es la nueva derecha moderna y civilizada que sus modos y modas prometían. Es el nacionalismo español machista de toda la vida barnizado con liberalismo soft y demagogia chic. Todo muy cuqui pero el traje de Hugo Boss no hace al monje.

El Diario. es
30/11/2016 - 21:58h

("Lo llevamos crudo..."       El blog de Javier Gallego)