dimecres, 22 de febrer del 2017

OBAMA I EL CANVI CLIMÀTIC (Article de Carme Miquel)


OBAMA I EL CANVI CLIMÀTIC

Carme Miquel, Levante-EMV, 17.02.21

Obama ha llogat una oficina a WWF (Fons Mundial per la Natura) en l’edifici que posseeix aquesta ONG a Washington. Segons diuen, una de les activitats que ocuparà l’expresident serà la lluita contra el canvi climàtic. Durant el seu mandat no va fer tot el que tenia previst en aquest àmbit i ara hi continuarà des d’un altre espai. Fa bé Obama en dedicar la seua atenció al problema més greu que tenim tota la humanitat. Com faríem bé en dedicar-nos-hi tots i totes ja que ens enfrontem a una situació mediambiental catastròfica. Sí, catastròfica. Ho dic malgrat que s’aconsella no comunicar aquest fet a la població de manera tremendista sinó plantejar-lo com un repte que hem d’abordar. Però la realitat és que per uns motius o altres (no oblidem els interessos de molts poderosos en amagar el problema) la població, en general no és conscient de la gravetat i actuem amb desorientació i falta de responsabilitat.

Fa unes setmanes es va publicar l'últim informe de l'Agència Europea del Medi Ambient sobre les conseqüències del canvi climàtic. Es tracta d’una avaluació basada en indicadors climàtics i en els efectes que produeix aquest fenomen. També analitza la vulnerabilitat de la societat front els impactes del clima i formula polítiques d’adaptació. La situació que descriu és greu.

Doncs bé, a partir d’informes com aquest, les autoritats haurien d’instruir la població sobre com actuar en la vida diària per minorar aquest canvi i per adaptar-se als seus inevitables efectes. Però alhora, caldria que tots els nivells de govern, des dels més globals als més locals, tingueren un pla d’actuació decidit. No només les mesures urgents a favor de les energies netes són imprescindibles, també ho són les polítiques de mobilitat sostenible, per exemple. I, com no? les referides a la manera de consumir i de produir.

Actuar sobre tots aquests aspectes de la vida per tal de minorar els impactes ambientals negatius, és absolutament necessari. I la ciutadania n’hem de ser conscients. Hem de saber que les repercussions del canvi climàtic no signifiquen només un augment de les temperatures sinó que afecten totes les condicions de vida perquè vivim en un món on tot està interrelacionat. És com una cadena: l' extinció d'una espècie animal afecta altres espècies animals i plantes. El desgel de l’Àrtic i de l’Antàrtida inunda terres costaneres. La desaparició de vegetació en una zona afecta les pluges en una altra. La sequera en una territori comporta un moviment de població cap a una altra. Si es mou una peça de l’ecosistema es mouen totes, afectant tots els àmbits de la vida humana.